
Türkiye e-mobilite Haberleri
Mart 2022


EA Üretici / Citroen Ami
Citroen tarafından 2020 yılında tanıtılan iki kişilik mini elektrikli araç Ami, aylar sonra ülkemizde satışa çıkmaya hazırlanıyor. Fransızca 'Arkadaş' anlamına gelen Ami, kompakt yapısıyla motosikletlere alternatif 4 tekerlekli bir çözüm olarak sunuluyor. Yüzde 100 elektrikli olan Ami'nin azami hızı 50 kilometre/saat. 5.5 kWh kapasiteli lityum iyon bataryasıyla menzili 70 kilometre. Fiyatı 215.000 TL (21.03.2022)


EA Şarj Cihazı / Vestel Elektronik / Eneco
Vestel'den yapılan açıklamaya göre, iş birliği ile Eneco eMobility, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’dan oluşan Benelüks Bölgesi ve Almanya’da Vestel Elektrikli Araç Şarj Cihazlarının (EVC) kurulumunu gerçekleştirecek. Benelüks Bölgesi’nin en büyük üç şarj hizmeti sağlayıcısından ve Almanya’nın önde gelen markalarından birisi olan Eneco eMobility, Vestel ile yaptığı iş birliği sayesinde müşterilerine kullanıcı dostu ve ultra verimli elektrikli araç şarj çözümü sunabilecek.


Elektrikli Uçak İşletmeciliği /Gozen Holding
Uçak kiralama şirketi Avolon, Gözen Holding'in Avolon'dan 50 adede kadar VX4 eVTOL uçağı satın almayı veya kiralamayı taahhüt ettiğini açıkladı. Ayrıca 50 adede kadar ilave uçak satın alma veya kiralama opsiyonuda anlaşma kapsamında yer alıyor. Sertifikasyonu için FAA ve EASA tarafından titizlikle çalışılan ve önümüzdeki yıllarda çokça görmeye alışacağımız elektrikli hava araçları, kısa mesafeli yolcu ve kargo taşımacılığı, acil sağlık hizmetleri, arama-kurtarma gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilecek.


EA Li-ion Pil / Fiyatlama / Benchmark Mineral Intelligence
'Otomotiv endüstrisine yönelik fiyat raporlama ve bilgi sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren Londra merkezli Benchmark Mineral Intelligence'dan analist Gregory Miller, "Yükselen hammadde fiyatları kesinlikle elektrikli araç ve içten yanmalı motorlu araçlar arasındaki maliyet paritesine ilişkin zaman çizelgesini geciktirme potansiyeline sahip. Bu da elektrikli araçların daha geniş çapta benimsenmesini engelleyebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.


EA Şarj Yönetmeliği / EPDK
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrikli araç şarj hizmeti fiyatının kilovatsaat (kWs) üzerinden belirleneceğini belirterek, "Şarj Hizmetleri Yönetmeliğinde şarj ağı işletmecilerinin araç kullanıcılarıyla sadakat sözleşmesi yapmasına imkan tanındı. Kullanıcılar yaptıkları sadakat sözleşmesiyle yüzde 20'ye kadar indirimli şarj hizmeti alabilecek." dedi.


Li-ion Pil Üreticileri
Bu sene üretime başlayacak ASPİLSAN, Farasis ortaklığıyla 2023’e hazırlanan Togg pil fabrikası, halihazırda LFP pil üretimi yapan Yiğit Akü ve geçen ay fabrika inşaatına başlayan Kontrolmatik‘ten sonra Koç Holding de Li-ion pil üretimine el atıyor. Holding, dünyanın en büyük pil üreticilerinden Güney Koreli SK On ve Ford Motor Company ile ortaklık kuracak. Planlama aşamasındaki pil fabrikası 2025 yılında üretime başlayacak ve yıllık pil üretim kapasitesi 30-45 GWh seviyesinde olacak.


EA Şarj Operatörü ve Üreticisi / Voltrun
Türkiye genelinde 300 kadar noktada, 450 adet soket ile şarj hizmeti sunan firma, yatırımlarına devam ederek 2022 yılında istasyon sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyor. Voltrun, kendi bünyesindeki AR-GE faaliyetleri ile dünya standartlarında ürettiği elektrikli araç şarj ünitelerini yurt dışına ihraç ederek pazar payını genişletmeyi hedefliyor.


Demiryolu / Lojistik / Mars Lojistik
Geçtiğimiz aylarda Halkalı – Kolin demiryolu hattını kullanıma açan Mars Logistics, çevre dostu olan intermodal ve demiryolu taşımacılığına 10 milyon Euro değerinde 90 adet vagonu bünyesine katarak demiryolu hizmetini bir üst seviyeye taşıdığını açıkladı. Şirket bu sayede hava ve karayoluna göre çok daha az karbon salımına neden olan demiryoluna geçiş yaparak müşterilerinin lojistik kaynaklı karbon ayak izlerini (kapsam 3)de azaltmış olacak.