
Türkiye e-mobilite Haberleri
Mayıs 2022


Yönetmelik / Şarj Operatörleri
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'deki ilk şarj ağı işletmeci lisanslarını verdiklerini açıkladı. Yılmaz "2030'da 1 milyonun üzerinde elektrikli araç sayısına ulaşacağımız öngörüldüğünde, en az 100 bin civarında şarj ünitesi ihtiyacı ortaya çıkıyor" dedi.


EA Üretici / Mercedes Benz
Türkiye pazarındaki ürün gamı en geniş olan isim olan Mercedes-Benz, Mayıs ayında getirilen EQB ile beraber tüketicilere beş farklı seçenek sunmaya başladı. Türkiye’de ürün gamı açısından Mercedes’i bir diğer Alman üretici BMW takip ediyor. BMW, Türkiye’de tamamen elektrikli “i” serisi üç farklı otomobil satışı yapıyor


Ticari EA / Electrikli Kamyon /Nuh Çimento
Nuh Çimento, karbon ayak izini sıfıra düşürme hedefleri çerçevesinde çimento faaliyetlerinde kullandığı dizel yakıtlı kaya kamyonlarını, ABB’nin yüksek teknolojili ürünleri ile elektrikli kamyonlara dönüştürecek. Proje sayesinde yıllık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu hedefleniyor.


EA Satış / İstatistik
PwC Strategy tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2022 yılı ilk çeyrekteki küresel elektrikli araç (BEV) satışları, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 107 artış sergiledi. Raporda, üç aylık satış rakamının 1 milyonun üzerine çıktığı bilgisi yer alıyor. Bu artışın büyük bölümü, Çin kaynaklı. Araştırmaya göre, tüm dünyada yılın ilk çeyreğinde satılan elektrikli araçların üçte ikisi Çin’de gerçekleşti.


Elektrikli Tekne / DİSKİ
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarından olan “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” çerçevesinde fosil yakıtlı tekne taşımacılığını sonlandırmıştı. (DİSKİ) , Eğil’de teknelerin elektrikli olarak yeniden hizmet sunması için çalışma başlattı.


Elektrikli Tren / Alstom
Alstom; raylı taşıt, metro ve tramvaylar için anahtar teslim sistemler ile sinyalizasyon ve tren kontrol teknolojilerinin lider sağlayıcısı olarak 70 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Tüm motorlu ulaşım seçenekleri arasında en düşük emisyona sahip olan demiryolu, uçaklara oranla kilometre ve yolcu başına 10 kat daha az karbon salımı yapıyor. Alstom’un 2018’de hidrojen yakıt hücresi teknolojisine dayalı bölgesel treni tanıtan ve halihazırda hidrojen treni işletmede olan dünya çapındaki ilk şirket.